
Usein kysytyt kysymykset
Täältä löydät vastauksia asumisen kysymyksiin olit sitten asukas, osakkeenomistaja tai hallituksen jäsen.
Asuminen
Miten teen muuttoilmoituksen?
Kun muutat, niin sinun tulee tehdä muuttoilmoitus kirjallisesti sekä isännöintiin että huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiö huolehtii nimenvaihdon oveen. Suosittelemme tekemään muuttoilmoituksen ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella. Lisäksi muutosta on ilmoitettava digi- ja väestötietovirastolle täällä https://dvv.fi/muutto . Ei se sen kummempaa ole.
Mihin ilmoitan viasta kodissani?
Jos havaitset vian kodissasi tai taloyhtiön yleisissä tiloissa, ilmoita niistä viipymättä kiinteistöhuoltoon. Jos taloyhtiöllä ei ole huoltoyhtiötä, voit tehdä ilmoituksen isännöinnille sähköisellä lomakkeella täällä. Huomioithan ystävällisesti kuitenkin, että isännöinti palvelee tietyin palveluajoin ja esimerkiksi akuuteissa vesivahinkotapauksissa on syytä ottaa yhteyttä putkiliikkeeseen välittömästi.
Miten vuokraan autopaikan tai saunavuoron?
Jos haluat vuokrata autopaikan tai saunavuoron tai luopua niistä, ota meihin yhteyttä sähköisellä lomakkeella. Mikäli ne ovat huoltoyhtiön hoidossa, välitämme viestisi edelleen heille.
Mistä saan ovikoodin?
Ovikoodia voit tiedustella paikallisesta asiakaspalvelustamme. Katso yhteystiedot täältä, valitse oma paikkakuntasi ja sitten soittele tai meilaile. Sesam aukene!
Mitä teen, jos unohdan avaimet enkä pääse sisään asuntooni?
Jos unohdat avaimet kotiisi, on syytä kutsua huoltoyhtiö avuksi soittamalla heille. Huomioithan, että huoltoyhtiön edustaja voi päästää asukkaan sisään vain silloin, kun muuttoilmoitus on tehty huoltoon ja isännöintiin, sillä digi- ja väestötietovirastolle tehdyt ilmoitukset eivät päivity taloyhtiön tietoihin automaattisesti.
Miten tilaan lisää avaimia?
Vain huoneiston osakas on oikeutettu tilaamaan lisää avaimia omistamaansa huoneistoon. Osakas on myös vastuussa lisäavaimista syntyvistä kustannuksista. Osakas voi kuitenkin valtuuttaa kirjallisesti myös vuokralaisensa tilaamaan/noutamaan lisäavaimia. Tällöin valtakirja on toimitettava isännöitsijätoimistoon ennen kuin avaintilaus laitetaan lukkoliikkeelle. Osakkaana avaintilauksen voit tehdä sähköisellä lomakkeellamme täällä ja urakoitsijana täällä. Avaintilausten toimitusajat riippuvat Abloy-tehtaan tilauskannasta. Tavallisesti toimitusaika on 1-2 viikkoa. Avaimien hinnat vaihtelevat avaintyyppistä riippuen, mutta tarkan hinnan voit aina varmistaa lukkoliikkeeltä. Lisäavaimen valmistuttua lukkoliike on yhteydessä osakkaaseen/vuokralaiseen. Itse avain maksetaan suoraan lukkoliikkeelle. Muistathan, että avaimen noudon yhteydessä on esitettävä voimassa oleva henkilöllisyystodistus.
Naapurini häiritsee, miten toimin?
Suosittelemme aina keskustelemaan tilanteesta rakentavassa hengessä suoraan naapurin kanssa. Mikäli keskustelu ei ole mahdollista, laadi meille häiriöilmoitus käyttäen sähköistä lomakettamme täällä. Jos häiriöt toistuvat useasti, kannattaa niiden päivämääristä ja ajankohdista pitää kirjaa ja toimittaa ne isännöintiin.
Mistä saan taloyhtiöni perustiedot esim. nettiyhteydestä, autopaikoista tai saunavuoroista?
Useimmat taloyhtiön perustiedot löytyvät esimerkiksi asukasportaalista täältä ja taloyhtiön toimintakertomukselta. Avuliaat asiakaspalvelijamme auttavat myös sinua aina asumiseen liittyvissä kysymyksissäsi.
Mikä kiinteistöhuolto vastaa taloyhtiöstämme?
Löydät kiinteistöhuollon yhteystiedot kätevästi aina taloyhtiösi ilmoitustaululta ja asukassivuilta. Toki saat tiedon tarvittaessa myös asiakaspalvelustamme.
Mitä eroa on isännöinnillä ja kiinteistöhuollolla?
Isännöinti vastaa taloyhtiön hallinnosta ja johtamisesta saumattomassa yhteistyössä hallituksen kanssa. Kiinteistöhuolto vastaa puolestaan esimerkiksi vikailmoituksista, pienemmistä kunnossapitotöistä sekä ulkoalueiden hoidosta kuten lumitöistä.
Mikä on tekninen isännöitsijä?
Siinä missä isännöitsijä hoitaa taloyhtiöiden hallinnollista puolta, tekninen isännöitsijä keskittyy talon teknisiin tarpeisiin. Teknisen isännöitsijän päivittäisiin työtehtäviin voivat kuulua esimerkiksi taloyhtiön osakkaiden muutostyötarpeisiin vastaaminen sekä korjaus- ja urakkahankkeiden kilpailuttaminen. Myös korjaustarpeiden kartoitus, suunnittelu ja ajoittaminen kuuluvat usein teknisen isännöitsijän osaamisalueeseen.
Omistaminen
Miten toimin, kun olen ostanut asunnon?
Aivan kärkeen onnittelut uudesta asunnosta! Omistajan tulee hakea omistuksen rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Löydät tarkempia ohjeita täältä: https://www.maanmittauslaitos.fi/huoneistot/huoneiston-omistajalle/hae-omistuksen-rekisterointia Vaikka isännöinti saa uusien rekisteröintien tiedot Maanmittauslaitokselta, niin suosittelemme tiedottamaan kaupoista erikseen myös isännöintiä toimittamalla kopiot kauppa-asiakirjoista asiakaspalveluumme. Näin vastikkeiden maksuun liittyvät muutokset saadaan hoidettua kuntoon heti Maanmittauslaitoksen käsittelyajoista riippumatta. Ja sitten ei muuta kuin valoa arkeen ja iloa uuteen kotiin!
Miten maksan vastikkeen?
Vastikkeen voit maksaa hyödyntäen taloyhtiön toimittamaa tilisiirtoa, joka sisältää maksutiedot. Isännöinti lähettää osakkaalle tilisiirron, kun ilmoitus asuntokaupasta on saapunut. Uudet tilisiirrot lähetetään myös aina yhtiökokouksen jälkeen, kun kokous on tehnyt taloyhtiön budjetin edellyttämät päätökset vastiketasosta. Voit tarvittaessa myös tiedustella tilisiirtoa asiakaspalvelustamme täältä.
Mitkä osat kodissa kuuluvat taloyhtiön vastuulle?
Koti on aina tarpeen käydä huolellisesti läpi esimerkiksi muuttosiivouksen yhteydessä. Jos huomaat huoneistossa vikoja tai puutteita, on niihin liittyvä vastuu helppo tarkistaa vastuunjakotaulukosta täältä. Jos havaitsemasi vika kuuluu taloyhtiön vastuulle, teethän vikailmoituksen ensisijaisesti huoltoyhtiölle tai toissijaisesti isännöinnille. Jos olet vuokralainen ja vika kuuluu osakkeenomistajalle, ilmoitathan asiasta vuokranantajallesi. Asuntoa tarkistettaessa on hyvä myös varmistaa palovaroittimien toimivuus!
Mistä kaikista remonteista on tehtävä ilmoitus?
Jos suunnittelet toteuttavasi remontin huoneistossasi tai vetäväsi itse remonttihanskat käteen, niin muistathan tehdä sitä ennen remontti-ilmoituksen etukäteen täällä. Hyvänä peukalosääntönä toimikoon, että pääsääntöisesti kaikista remonteista, maalausta tai tapetointia lukuun ottamatta, on hyvä tehdä ilmoitus isännöintiin. Remontti-ilmoituksia otetaan vastaan osakkeenomistajilta tai heidän valtuuttamiltaan henkilöiltä. Jos olet asunnossa vuokralaisena, niin sinun tulee aina keskustella osakkeenomistajan kanssa mahdollisista remonteista ja pyytää heitä tekemään joko remontti-ilmoitus tai valtuutus sen tekoon. Remontti-ilmoitus tehty ja lupa saatu? Vallan kunnollista.
Mistä tiedän, milloin on yhtiökokous?
Taloyhtiön varsinainen yhtiökokous pidetään viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä. Useilla taloyhtiöillä tilikausi päättyy vuodenvaihteeseen, jolloin yhtiökokous pidetään ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana. Mahdolliset poikkeamat löytyvät yhtiöjärjestyksestä. Yhtiökokouskutsu toimitetaan osakkeenomistajille kirjallisesti, joko postitse tai sähköpostitse osakkaan ilmoittaman tavan mukaisesti. Kutsu toimitetaan aikaisintaan kaksi kuukautta, viimeistään kaksi viikkoa ennen yhtiökokousta, ellei yhtiöjärjestyksessä muuta määrätä. Yhtiökokouksessa valitaan myös aina taloyhtiön hallitus, joten jos asumisesi asioihin vaikuttaminen kiinnostaa ja vetoaa, niin suuntaa ihmeessä yhtiökokoukseen.
Mikä on osakkaan lainaosuus ja miten se maksetaan?
Osakkaan lainaosuudella tarkoitetaan osakkeenomistajan osuutta taloyhtiön lainojen kokonaismäärästä. Lainaosuuden määrä vaikuttaa siihen, minkä suuruista rahoitusvastiketta osakas maksaa yhtiövastikkeen ohella. Lainaosuuden poismaksuun on yleensä kaksi tilaisuutta vuodessa taloyhtiön pankista riippuen. Saat lisätietoja lainaosuuksista taloyhtiön kirjanpitäjältä, jonka tavoitat ottamalla ensin yhteyttä asiakaspalveluumme täältä.
Mistä tiedän, onko pääomavastikkeet rahastoitu vai tuloutettu?
Löydät tiedon yhtiökokouksen pöytäkirjasta tai yhtiökokouksen jälkeen toimitetusta tiedotteesta, jotka löytyvät asukasportaalista täältä. Päätös rahastoinnista tehdään vuosittain varsinaisessa yhtiökokouksessa. Jos vastikkeet tuloutetaan, eli luetaan taloyhtiön kirjanpidossa tuloksi, voit vähentää pääomavastikkeen vuokratulosta. Jos pääomavastike rahastoidaan taloyhtiön kirjanpidossa, et voi vähentää vastiketta vuokratulosta. Löydät tästä lisätietoja Verohallinnon sivuilta
Mitä tarkoittaa vesilaskun tasaus ja miten se tehdään?
Usein taloyhtiössä veloitetaan ennakkoon tietty, asukaskohtainen vesimaksu kuukausittain. Kun taloyhtiössä tehdään vesilaskun tasaus, tarkistetaan käytetyn veden määrä vesimittarista. Jos olet käyttänyt vähemmän vettä kuin olet ennakkomaksussa maksanut, palautetaan sinulle rahaa. Jos puolestaan olet kuluttanut enemmän vettä, tulee sinun maksaa erotus. Isännöinti ilmoittaa vesitasauksista ja maksuista. Jos olet osakkeenomistajana vuokrannut huoneistosi ja haluat tehdä vesitasauksen vuokralaisen vaihtuessa, ota yhteyttä asiakaspalveluumme täältä.
Hallitustyö
Mitä taloyhtiön hallitus tekee ja kuka voi olla hallituksessa?
Taloyhtiön hallituksen tehtävä on huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan järjestämisestä asianmukaisesti. Hallituksen päätökset pitää toteuttaa yhtiökokouksen hyväksymän budjetin puitteissa. Hallituksen ei tule tehdä päätöksiä, joilla on ratkaisevia vaikutuksia asumiseen tai asumiskustannuksiin, vaan nämä päätökset tehdään aina yhtiökokouksessa. Poikkeuksena ovat kuitenkin kiireelliset asiat, joissa yhtiökokouksen odottaminen aiheuttaisi yhtiön toiminnalle olennaista haittaa. Näitä tilanteita ovat esimerkiksi lisävahinkojen estämiset vesivahinko- tai tulipalotilanteissa.
Hallitukseen valitaan tavallisesti 3-5 henkilöä. Hallitukseen voi kuulua kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö, joka ei ole konkurssissa tai vajaavaltainen. Myös vuokralainen tai sijoittajaosakas voi kuulua hallitukseen. Hallitustoiminta ei vaadi kiinteistöalan asiantuntemusta, vaan arkijärki, normaali huolellisuus ja kyky perehtyä uusiin asioihin sekä halu tehdä asioita asuinyhteisön eteen riittävät vallan mainiosti. Jos asumisesi asioihin vaikuttaminen kiinnostaa ja vetoaa, niin suuntaa ihmeessä taloyhtiösi yhtiökokoukseen, jossa hallitus valitaan aina vuosittain!
Mistä löydän hallitusten kokousten pöytäkirjat?
Hallituksen kokousten pöytäkirjat löytyvät asukasportaalin hallitusosiosta. Hallituksen jäsenille on henkilökohtaiset tunnukset asukasportaaliin, jotka on toimitettu yhtiökokouksen jälkeen.
Mistä löydän taloyhtiön sopimukset?
Taloyhtiön sopimukset löytyvät asukasportaalin hallitusosiosta. Hallituksen jäsenille on henkilökohtaiset tunnukset asukasportaaliin, jotka on toimitettu yhtiökokouksen jälkeen.
Kuka tuuraa isännöitsijää poissaolon aikana?
Isännöitsijät työskentelevät tiimeissä ja poissaolojen aikana tiiminvetäjä ja isännöitsijän varahenkilö hoitavat varsinaisen isännöitsijän vastuita. Saat tarvittaessa lisätietoja tuurauksista asiakaspalvelustamme täältä.
Miten hallitus saa kokouspalkkiot?
Tavallisesti hallitusten kokouspalkkiot maksetaan vuodenvaihteessa tai hallituksen vaihtuessa yhtiökokouksen jälkeen. Käytäntö riippuu taloyhtiöstä. Kokouspalkkioiden maksu edellyttää, että hallituksen jäsen on toimittanut tilinumeron ja verokortin isännöintiin. Isännöinti pyytää tiedot yhtiökokouksen jälkeen, kun hallitus on järjestäytynyt.
Mistä hallitus näkee yhtiön taloustilanteen?
Hallitus pystyy seuraamaan yhtiön taloustilannetta isännöintiohjelmiston kautta hallitustunnuksilla. Hallituksen jäsenenä voit pyytää tarvittaessa tunnukset isännöitsijältänne. Taloyhtiön taloustilanne käydään myös läpi hallituksen kokouksissa yhdessä isännöitsijän kanssa.
Miten isännöinti kilpailutetaan?
Isännöinnin kilpailutus ja tarvittaessa isännöinnin vaihto kuuluvat hallituksen tehtäviin. Kilpailutus vaatii hallitukselta jonkin verran aikaa, mutta se ei ole vaikeaa! Kilpailutusprosessin keskeisimmät vaiheet ovat: 1) määrittää taloyhtiön tarpeet ja toiveet 2) etsiä potentiaaliset isännöintitoimistot ja lähettää tarjouspyynnöt 3) vertailla tarjoukset ja tehdä tarvittavat haastattelut 4) tehdä valinta ja laatia sopimus 5) käynnistää yhteistyö Lue lisää artikkelistamme täältä.
Miten Kontu eroaa kilpailijoista?
Kontu on ihmislähtöinen ja aikaansaava sujuvan asumisen kumppani tolkun ihmiselle. Me Konnulla kohtaamme ihmiset ihmisinä, tuomme asumiseesi tolkkua ja aikaansaamme tuloksia – kunnolla. Toisin sanoen me laitamme kodinasiat kuntoon. Meillä sinä olet asiakkaana kaiken keskiössä. Kaikki palvelumme ovat helposti yhden katon alla, jotta sinä voit keskittyä nauttimaan arjesta täysillä. Tolkullista? Kunnollista? Todellakin. Tässä seitsemän ytimekästä pointtia, jotka erottavat meidät muista:
1. Tolkullista isännöitsijä-hallitusyhteistyötä
- Vapautamme aikaasi ja energiaasi tolkun isännöinnillämme
2. Erottuvan aikaansaava kumppani
- Asiasi lutviutuvat sulavasti, kun autamme sinua ja keskitymme aikaansaamaan puheiden sijaan tuloksia
3. Kohtaavat palvelutiimit
- Meillä on enemmän aikaa palvella sinua omistautuneiden tiimiemme ja älykkäiden digipalvelujemme saumattoman yhteiselon avulla, jotta sinulla on enemmän aikaa arjen pieniin suuriin hetkiin
4. Asiantuntijat ajan tasalla
- Meiltä saat sujuvaan asumiseesi ja varallisuuden hallintaan oikeasti sitä, mitä tilaat eli laaja-alaista, ajantasaista ja ammattitaitoisinta osaamista
5. Asukas ajan tasalla
- Pysyt kärryillä asumisen asioistasi tolkullisen ja monikanavaisen viestintämme ansiosta
6. Erikoisosaamisena asuinympäristöt
- Tunnemme asuinympäristöt kuin omat taskumme, jotta voit luottaa asumisesi ja varallisuuden hallinnan käsiimme
7. Asiakkaiden eniten suosittelema
- Olemme asiakkaiden eniten suosittelema, mutta ota heidän sanansa, älä meidän.
Ajankohtaista
Kuulolla ollaan, olehan yhteydessä!
Oli asiasi pieni tai suuri me kohtaamme, kuuntelemme ja autamme sinua. Kilauta, meilaa tai täytä yhteydenottolomake, niin ruvetaan juttusille.
