Sisältö
- Miksi panostaa energiansäästöön taloyhtiössä ja asumisessa
- Miten taloyhtiö voi säästää energiakuluissa
- Miten osakkeenomistaja tai vuokralainen voi säästää taloyhtiön energiakuluissa
- Miten osakkeenomistaja tai vuokralainen voi säästää omissa energiakuluissa
1. Miksi panostaa energiansäästöön taloyhtiössä ja asumisessa
Energiankulutuksella on suora vaikutus taloyhtiön hoitokuluihin ja asukkaiden asumiskustannuksiin. Taloyhtiön energiansäästöt tuovat taloudellisia hyötyjä taloyhtiölle ja sen asukkaille, kuten alhaisemmat hoitokulut ja pitkän aikavälin säästöt
Energiatehokkuus ei vain vähennä kustannuksia, vaan tukee myös kestävää kehitystä päästöjen vähentymisellä. Pienentämällä energiankulutusta vähennetään taloyhtiön hiilijalanjälkeä ja ympäristökuormitusta. Lisäksi energiatehokkaat ratkaisut voivat parantaa asumismukavuutta esimerkiksi oikean sisälämpötilan ja paremman ilmanlaadun avulla.
Panostamalla energiansäästöön taloyhtiössä, voidaan luoda viihtyisämpi, taloudellisempi ja ympäristöystävällisempi asuinyhteisö kaikille.
Konnun vinkki: Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella koko taloyhtiössä voi vähentää lämmityskuluja jopa 5 %. Jos keskimääräiset lämmityskustannukset ovat 50 000 euroa vuodessa, tarkoittaa tämä 2500 euron vuotuista säästöä.

2. Miten taloyhtiö voi säästää energiakuluissa
Lämmitys-, sähkö- ja vesikustannukset muodostavat taloyhtiön hoitokuluista 30-40 %*. Taloyhtiöillä onkin monia mahdollisuuksia säästää energiaa ja pitää yhteiset kulut kurissa. Tämä näkyy osakkaiden maksaman hoitovastikkeen määrässä. Jo pienillä arkisilla teoilla voidaan säästää energiaa tuntuvasti.
Yhteisten tilojen valaistus ja vedenkulutus
LED-lamput ovat energiatehokas vaihtoehto yhteisiin tiloihin ja taloyhtiön pihalle
Liiketunnistimien ja ajastimien käyttö valaistuksessa vähentää huomattavasti turhaa sähkön käyttöä
Vettä säästävien suihkupäiden ja hanojen asentaminen taloyhtiön suihkuihin ja WC:hin Vesilaitteiden tarkastukset, huolto ja vuotojen korjaaminen
Huoneistokohtaiset vesimittarit voivat auttaa säästämään, kun kulutustietous kasvaa
Taloyhtiön kannattaa myös viestiä asukkaille ja osakkaille energiatehokkuudesta ja kannustaa energiatehokkaisiin asumustottumuksiin, kuten lyhyempiin suihkuihin.
Lämmitys ja taloyhtiön sauna
Lämmönjakelun tasapainotus edistää tasaista lämmitystä ja estää lämpöhukan syntymistä
Koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla hyödyntää poistoilman lämpöä tuloilman lämmittämiseen
Taloyhtiösaunan lämmityksen keskittäminen tietyille päiville ja kellonajoille lämmityskertojen minimoimiseksi
70-80°C on usein riittävä taloyhtiösaunan lämpötila, jolloin myös energiaa säästyy, kun sauna ei ylikuumene
3. Miten osakkeenomistaja tai vuokralainen voi säästää taloyhtiön kuluissa
Monet energiaa säästävät toimenpiteet hyödyttävät sekä yksittäistä asukasta että koko taloyhtiötä. Esimerkiksi lämmityksen optimointi ja vedenkulutuksen vähentäminen ovat hyödyllisiä molemmissa tapauksissa.
Oman asunnon lisäksi on kuitenkin monia mahdollisuuksia tehostaa taloyhtiössä säästettyä energiaa.
Yhteisten tilojen käyttäminen vastuullisesti
Sammuta valot käytäviltä, varastoista ja autohalleista, kun ne eivät ole käytössä, jos taloyhtiössä ei ole vielä liiketunnistimella toimivia valaisimia.
Vikailmoitukset
Ilmoita yhteisissä tiloissa havaitsemistasi vioista heti huoltoyhtiölle! Näitä ovat esimerkiksi vuotava hana tai suihku yhteisissä pesutiloissa tai vaikkapa huonosti toimiva ovi.
Taloyhtiön sauna
Sulje saunan ovi kunnolla taloyhtiön saunassa käydessäsi. Irtisano saunavuorosi, jos et koe saunavuoroasi tarpeelliseksi. Näin saunavuoroja voidaan optimoida, eikä sauna ole turhaan päällä.
Tiesitkö! Jos hana vuotaa 0,5 dl minuutissa, kuluu vettä turhaan jopa 500 litraa viikossa. Käytössä tämä tarkoittaa 83 WC:n huuhtelukertaa tai 55 astianpesukoneen pesukertaa.

4. Miten osakkeenomistaja tai vuokralainen voi säästää omissa energiakuluissa
Energiansäästö kotona voi tuntua monimutkaiselta, jos ei tiedä mistä aloittaa tai millä on oikeasti vaikutusta energiankulutukseen. Oman asunnon energiankulutusta on helppoa vähentää hyvinkin yksinkertaisilla tapamuutoksilla.
Seuraavat vinkit on jaoteltu huoneittain, jotta ne olisivat sovellettavissa omaan kotiin.
Kylpyhuone
Lyhennä suihkuaikaa. Jopa muutaman minuutin suihkuajan lyhentäminen voi säästää energiaa ja rahaa vuodessa merkittävästi. Sulje suihku myös saippuoinnin ajaksi.
Vinkki: Jos käyt vuoden jokaisena päivänä suihkussa, ja vähennät jokaisella kerralla suihkuaikaasi kahdella minuutilla, voit säästää vesikuluissa jopa 186€ vuodessa.**
Pidä kylpyhuoneen lämpötila maltillisena ja vältä turhaa lattialämmityksen käyttöä. Tarkista vuotavat hanat ja vessat. Vuodot hanoissa voivat hukata suuria määriä vettä. Etenkin WC:n käsisuihkun vuodot ovat yleisiä.
Tarkista vastuunjakotaulukosta täältä, kuuluuko vika yhtiölle vai osakkaalle.
Pese täysiä pyykkikoneellisia. Valitse vähän likaisille vaatteille lyhyempi ja viileämpi pesuohjelma.
Keittiö
Aseta jääkaapille ja pakastimelle optimaalinen lämpötila. Jääkaapin ihannelämpötila on +4°C ja pakastimen -18°C. Liian kylmät laitteet kuluttavat turhaan sähköä.
Käytä uunia ja liettä tehokkaasti. Käytä kannellisia kattiloita lämmön säilyttämiseksi ja hyödynnä uunin jälkilämpö kypsentämiseen.
Pese astianpesukoneessa vain täysiä koneellisia astioita, ja valitse mahdollisuuksien mukaan lyhyt ohjelma ja alhainen lämpötila.
Olohuone ja makuuhuone
Säädä huonelämpötilaa. 21°C riittää oleskelutiloihin ja 18–20°C makuuhuoneeseen mainiosti. Matalampi lämpötila makuuhuoneessa parantaa myös unen laatua.
Sammuta laitteet. TV, pelikonsolit ja muut sähkölaitteet kuluttavat energiaa myös valmiustilassa, joten ne on hyvä sammuttaa.
Kiinnitä huomiota valaistukseen. Hyödynnä luonnonvaloa aina, kun mahdollista. Käytä energiatehokkaita LED-lamppuja ja muista sammuttaa valot huoneesta poistuttaessa.
Käytä verhoja ja kaihtimia lämmönsäätelyssä. Etenkin kesällä verhojen ja kaihtimien pitäminen kiinni päivisin jäähdyttää asuntoa, jolloin jäähdyttäviä sähkölaitteita tarvitsee käyttää vähemmän.
Jos energia-asiat kiinnostavat, olet lämpimästi tervetullut Kontu Webinaariimme ”Energiatehokkuus taloyhtiössä”. Lue lisää ja ilmoittaudu täältä!