- Selvitä oman taloyhtiösi tilanne isännöinnistä
Korkein oikeus on linjannut myös asunnon parvekkeen kohdalla olevan rakennuksen ulkoseinän kuuluvan osakkaan muutostyöoikeuden piiriin. Ilmalämpöpumpun asennus edellyttää taloyhtiön vastuulle kuuluvan ulkoseinän poraamista, joten päätös on ollut merkittävä. Ilmalämpöpumpun asennus on siis lähtökohtaisesti mahdollista eikä sitä voida kieltää, ellei se aiheuta kohtuutonta haittaa taloyhtiölle tai osakkaille suhteessa osakkaan saamaan hyötyyn. Muutos voidaan kieltää, jos se esimerkiksi vaikuttaa rakennuksen julkisivuun. Kaupungin rakennusvalvonnalla saattaa myös olla ohjeistuksia laitteiden
asennuksiin.
Taloyhtiö on voinut asettaa ilmalämpöpumppujen asennuksille ehtoja tai jopa kieltää asennuksen kokonaan. Pumpun ulkoyksikkö voi vaikuttaa julkisivuun, minkä vuoksi erityisesti kerrostaloissa lupa heltiää usein helpommin, jos asennus onnistuu parvekkeelle. Oman taloyhtiön tilanne kannattaa aina tarkistaa isännöinnistä, jotta tarvittavat faktat tulevat huomioitua asennusta kilpailuttaessa. Näitä ovat esimerkiksi pumpun ulkoyksikön sijoittelu, kiinnitys, rakenteiden läpiviennit ja asentava yritys. - Tee muutostyöilmoitus
Kun olet saanut tarvittavat tiedot asennuksesta ja ilmalämpöpumpun edellyttämistä muutostöistä, tee ilmoitus isännöintiin. Konnun asiakkaana muutostyöilmoitus onnistuu täällä.
Muutostyöilmoitukseen on jo hyvä lisätä:
– pumpun asentajan tiedot ja tekniset esitteet
– ulko- ja sisäyksikön paikat
– asennussuunnitelma, josta selviää: miten pumpulle otetaan sähkö, minne kondenssivedet johdetaan, miten tärinän vaimennus sekä läpiviennit toteutetaan ja aiotaanko ulkoyksikkö koteloida jollain tavalla
Isännöinti käsittelee ilmoituksen ja vie sen tarvittaessa myös taloyhtiön hallituksen käsittelyyn. Käsittely vie usein joitain viikkoja, mutta jos taloyhtiössä on asennettu ilmanlämpöpumppuja ennenkin tai yhtiöllä on ohjeistus asennuksiin, eikä hallituksen käsittely ole tarpeellinen, voi lupa myöntyä nopeastikin. Joissain tapauksissa käsittelyaika saattaa pidentyä, mikäli asennus vaatii toimenpideluvan kaupungilta.
Isännöinti ottaa sinuun yhteyttä, kun ilmoitus on käsitelty ja lupa myönnetty. Tässä vaiheessa ohjeistetaan myös mahdollisesta valvonnasta. Normaalin ilmalämpöpumppuasennuksen valvonta pitää sisällään tyypillisesti vain loppukatselmuksen.
Kun lupa on plakkarissa, voit laittaa tilausta menemään ja ottaa rennosti! - Huolehdi kunnossapidosta ja huollosta
Kun ilmalämpöpumppu on asennettu, voit nauttia kotisi viileydestä myös kesän kuumuudessa! On kuitenkin hyvä muistaa, että taloyhtiössä ilmalämpöpumpun kunnossapito ja huolto ovat osakkaan vastuulla. Tarkista siis ilmanlämpöpumpun ohjeista tarvittavat huoltotoimenpiteet aikataulusuosituksineen.
Usein asennuksesta ja pumpun ylläpidosta tehdään vielä erillinen sopimus osakkaan ja taloyhtiön välille. Sopimuksissa voi olla ehtoja esimerkiksi meluun, ulkoyksikön asennukseen ja kondenssiveden ohjaukseen. Jos jossain kohtaa myyt asuntosi, nämä sopimusehdot kannattaa huolehtia myös uuden osakkaan tietoon. Ilmalämpöpumput voivat olla jopa asunnon myyntivaltteja, erityisesti kerrostaloissa ja sen hyödyt sekä ohjeet kannattaa tuoda ehdottomasti esiin jo myyntivaiheessa.
Konnusta teknistä ja hallinnollista osaamista ilmalämpöpumppuihin
Meillä Konnussa on laaja kokemus ilmalämpöpumppuasennuksista erilaisissa kiinteistöissä, taloyhtiöissä ja asunnoissa. Olemme apuna niin yhtiöille, kuin tarvittaessa valvonnan osalta myös yksittäisille osakkaille. Ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme, niin neuvomme sinut eteenpäin juuri sopivalle asiantuntijalle. Paikkakuntakohtaiset asiakaspalvelun yhteystiedot löydät täältä.