Kontu Hallitustyö Usein kysytyt kysymykset hallitustyöstä – Isännöinnin ammattilainen vastaa

Usein kysytyt kysymykset hallitustyöstä – Isännöinnin ammattilainen vastaa

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset taloyhtiön hallitustyöstä sekä artikkelina että alle viiden minuutin videona!

Jaa

Marianne Aho-Mankki, isännöintitiimin esihenkilö ja isännöitsijä

Moikka!

Olen Marianne Aho-Mankki, ja toimin Konnussa isännöintitiimiin esihenkilönä ja isännöitsijänä. Tästä artikkelista löydät meiltä usein kysytyt kysymykset hallitustyöhön liittyen. Jos suosit videoita, voit katsoa vastaukset myös alla olevalta, alle viiden minuutin videolta. Varsin tolkullista!

1. Kuinka monta jäsentä hallitukseen kuuluu, ja kuka voi toimia hallituksessa?

Taloyhtiön yhtiöjärjestys määrää kuinka monta hallituksen jäsentä yhtiön hallitukseen kuuluu, tavallisin on kolmesta viiteen. Lisäksi voi olla määräyksiä esimerkiksi varajäsenistä.

Hallituksen jäsen voi olla kuka tahansa täysi-ikäinen, jota esitetään yhtiökokouksessa, jota kannatetaan ja joka antaa suostumuksensa toimia hallituksen jäsenenä. Ei tarvitse siis olla yhtiön osakas.

2. Mitä täytyy osata, että voi toimia hallituksessa?

Hallituksen jäseneksi ei ole mitään erityistaitovaatimuksia. Kaikista tärkeintä on kiinnostus oman taloyhtiön tai edustamansa taloyhtiön asioiden hoitamiseen, ja kaikkien osakkaiden edun ajamiseen niin, että noudatetaan sen kyseisen taloyhtiön tahtotilaa niiden asioiden hoitamisesta.

3. Kuka kutsuu hallituksen koolle, ja kuinka päätöksistä äänestäminen toimii?

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan kutsusta niin usein, kun on tarpeen. Usein kokoukset sovitaan yhdessä, mutta puheenjohtajalla on oikeus kutsua kokoukset koolle.

Kaikilla on hallituksessa samanarvoinen ääni, mutta jos joudutaan äänestämään hallituksen kokouksessa, ollaan eri mieltä asioista ja äänet jakautuvat tasan, yleensä puheenjohtajan kannattama ääni ratkaisee ja voittaa äänestyksen.

4. Voiko hallitus kokoontua ilman isännöitsijää?

Hallitus voi kokoontua isännöitsijän kanssa tai halutessaan myös ilman isännöitsijää.

5. Käsitteleekö hallitus joitain salassa pidettäviä tai vaitiolovelvollisuuden piiriin kuuluvia asioita?

Hallituksen kokouksissa käsitellään kaikkia yhtiön hallintoon ja sopimuksiin liittyviä asioita, samoin maksuliikenteeseen liittyviä asioita. Hallituksessa käsitellään siis paljon salassa pidettäviä ja vaitiolovelvollisuuden piiriin liittyviä asioita. Esimerkiksi yksittäisen osakkaan vastikevelkoihin liittyvät asiat ovat sellaisia, joista ei hallituksen ulkopuolelle saa puhua. Muutenkin keskeneräisistä asioista tiedottaminen epävirallisesti muille osakkaille pihakeskusteluissa ei ole hyvän hallintotavan mukaista.

6. Ovatko hallituksen kokouksen pöytäkirjat julkisia?

Hallituksen kokouksen pöytäkirjat eivät ole julkisia, koska siellä käsitellään näihin yksityisyydensuojan ja vaitiolovelvollisuuden piiriin kuuluvia asioita.

7. Mitä tehdä, jos ei ole päätettävästä asiasta samaa mieltä enemmistön kanssa?

Hallituksen kokouksissa päätökset tehdään pääosin enemmistö päätöksinä, eli päätetyksi tulee se kanta, jota enemmistö kannattaa. Jos itse ei kuitenkaan voi seistä sen enemmistön päätöksen takana, voi pyytää, että pöytäkirjalle kirjataan eriävä mielipide, jolloin oma kanta käy selväksi.

8. Miten kannattaa toimia, jos ei ymmärrä käsiteltävää asiaa?

Silloin on hyvä kyseisessä kokouksessa, tai jo ennen kokousta saadessaan esityslistan, olla yhteydessä isännöitsijään ja muihin hallituksen jäseniin ja pyytää tarkennuksia aiheeseen ja kysyä lisätietoja. Jos se liittyy johonkin urakkaan ja siinä on jo projektinjohtaja, on hyvä olla myös häneen yhteydessä. Tärkeintä on tuoda esille, ettei asia ole oman ymmärryksen piirissä, jotta voidaan auttaa sen hahmottamisessa.

9. Miten pääsen ensikertalaisena kärryille hallitustyöskentelystä?

Tullessaan valituksi hallituksen jäseneksi, ja ehkä jopa puheenjohtajaksi eikä ole aikaisempaa kokemusta, on hyvä keskustella oman isännöitsijän kanssa siitä, kuinka taloyhtiössä on ollut tapana kokoustaa ja minkälaisia toimintatapoja on.

Me Konnussa järjestämme keväällä webinaareja uusille hallituksen jäsenille, joissa opastetaan hallitustyöskentelyyn. Jos taloyhtiö on Kiinteistöliiton jäsen löytyy heiltäkin koulutusta hallituksen jäsenille.

Kontu on vakaa toimija, joka tarjoaa isännöintipalvelut yhden katon alta. Tehtävämme on tehdä asukkaiden arjesta sujuvaa, hallitus-isännöintiyhteistyöstä onnistunutta ja meistä alan inhimillisin ja halutuin työpaikka. Visiomme mukaan kaikki kodin ja kiinteistön asiat sujuvat yhdellä sovelluksella ja viemme asiakastyytyväisyyden uudelle tasolle.  

Tilaa uutiskirjeemme

Konnun vinkit

Pysy kärryillä asumisesi ja taloyhtiösi kannalta tärkeistä ajankohtaisista asioista ja tilaa vinkkimme sulavaan taloyhtiöelämiseesi.

Ajankohtaista